Renklerin Psikolojisi: İşte Tüm Detayları ile Merak Uyandıran Konu

Bahar HidayetoğluPosted on
renklerin psikolojisi

Ofis dekorasyonunun ilk aşaması olan renk seçimi, birçok kişinin oldukça hızlı ve özensiz şekilde geçiştirmesiyle tamamlanıyor. Ancak eşsiz ve güzel bir ofis yaratmak için doğru renklerin belirlenmesi bir ihtiyaç ve zorunluluk.

Ülkemizde ve dünya genelinde üzerine yüzlerce farklı araştırma yapılan renklerin psikolojisi, sizi şaşırtacak bilgiler ile dolu. Ofis mobilyalarınızı seçmeden önce mutlaka bu yazımıza göz gezdirmenizi ve renk skalanızı oluşturmanızı öneririz.

Renklerin Psikolojisi Ne Demek?

İnsan beyni, anlık olarak binlerce farklı uyarıcıyı dikkate alabilir. Görme, duyma, tatma, dokunma ve koklama yolu ile elde edilen bu uyarıcıların her biri beynin farklı bölümlerinde değerlendirilir. Beyne ulaşan her veri gibi bu uyarıcılar da düşüncelerimiz ve hislerimiz üzerinde ciddi etkiler yaratır.

Eve girdiğinizde yemek kokusu almanız, içinizin huzurla kaplanmasına neden olur. Yine benzer bir şekilde kuş cıvıltıları ve yaprakların birbirine sürtmesi gibi doğal sesler de huzur verir. Renklerin de beynimiz üzerinde benzer etkiler oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Bu alanda çalışmalar yapan birçok bilim insanı, kişinin geçmişinin ve alışkanlıklarının renk seçimleri üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirtmekte. Renklerin psikolojisi olarak adlandırılan bu çalışmalarda dikkate alınması gereken nokta ise, ilgili renklerin hangi temel içgüdülerimizi harekete geçirdiği.

Sıcak Renklerin Psikolojisi

Gökkuşağı içerisindeki renkleri iki farklı grupta toplamak mümkün; bu gruplardan ilki ise sıcak renkler. Ana renklerden kırmızı ve sarı, ara renklerden ise turuncuyu içine alan bu grup dekorasyonda çok sık tercih edilmiyor.

Kırmızı

Kırmızı renk ile ilgili bilmeniz gereken ilk konu, insan üzerinde fiziksel bazı içgüdüleri tetiklediği. Çoğu zaman tehlike ile eş anlamlı olarak kullanılsa da, psikolojimizi oldukça farklı şekillerde etkileyebiliyor.

kırmızı, renklerin psikolojisi

Rengin pozitif etkilerini cesaret, güç, samimiyet, enerji, hayatta kalma, heyecan ve uyarılma olarak sıralayabiliriz. Negatif etkiler ise karşı gelme, asabiyet, görsel uyarılma ve gerginlik.

Tüm renkler arasında en uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı, farklı sektörlerdeki pek çok marka tarafından ana veya destekleyici renk olarak tercih edilir. Ancak bu rengi en sık gördüğümüz alanın yeme-içme olduğunu hatırlatalım. Rengin en önemli özelliklerinden biri, olduğundan daha yakınmış algısı yaratmasıdır. Bu nedenle ilk etki, görsel yolla oluşur.

Kan basıncını yükseltici bir etkisi olduğu bilinir. Kırmızı rengin açlık hissi yaratmasından dolayı yeme-içme alanında en sık kullanılan renklerden biridir. McDonald’s, Coca Cola ve KFC gibi uluslararası birçok markanın logo tasarımlarında ana renktir.

Sarı

Renklerin psikolojisi çalışmalarında en şaşırtıcı bilgiler sarı için verilir. İnsan üzerindeki etkileri çoğunlukla duygusaldır.

sarı, renklerin psikolojisi

Sarı rengin pozitif etkileri arasında olumluluk, özgüven, duygusal özgüven, arkadaş canlılığı ve yaratıcılık gösterilebilir. Negatif etkileri ise aşırı duygusallığa bağlı mantıksızlık, korku, duygusal kırılganlık ve anksiyetedir.

Sarı, dalga boyu uzun renklerdendir. İnsan psikolojisi üzerinde direkt etkilerini dalga boyuna bağlasak da, etkiler çoğunlukla duygular üzerinde görülür. Doğru tonlarda kullanıldığında kişinin kendisini çok daha olumlu ve güvenli hissetmesini sağlar. Ancak yanlış tonlar seçilmesi sonucunda kırılganlık, mantıksızlık ve anksiyete ortaya çıkabilir.

Bahar aylarında hissettiğimiz pozitif duyguları desteklemek için kullanılabilir. Yaz ayları için de ideal olan renk, kış ve sonbahar döneminde rahatsız edici olabilir.

Sarı renge logosunda yer veren bazı önemli markalar dünyaca ünlü kargo ve taşımacılık şirketi DHL, İtalyan otomobil devi Ferrari ve Chevrelot’dir. Amazon, McDonald’s ve IKEA logolarında da farklı tonları kullanılır.

Turuncu

Kırmızı ve sarının karışımı ile ortaya çıkan turuncu, insan psikolojisi üzerinde oldukça ilginç etkiler yaratabilir. Pozitif etkileri fiziksel rahatlık, güvenlik, tutku, eğlence ve sıcaklık iken; negatif etkileri yoksunluk, sinirlilik, olgunlaşamamak ve ciddiyetsizliktir.

turuncu, renklerin psikolojisi

Özellikle siyah ile birlikte kullanıldığında ciddiyetsizliği ve sinirlilik halini tetikleyen turuncu, doğru şekilde kullanıldığında bir ortamı eğlenceli hale getirebilir. Açık ofis ve kalabalık çalışma alanları için uzak durulması gereken bir renktir, toplantı ve dinlenme alanlarında ise dikkatli şekilde kullanılabilir.

Logosunda turuncu renge ağırlık veren bazı markalar uluslararası içecek markası Fanta, dünyanın en kaliteli motosikletlerini üreten Harley Davidson ve TNT’dir. Mozilla Firefox internet tarayıcısı, ülkemizde de yayın yapan Nickelodean çocuk televizyon kanalı ve FedEx gibi markaların da logolarında turuncu tonları yer alır.

Soğuk Renklerin Psikolojisi

Gökkuşağının bir yarısı sıcak renklerden, diğer yarısı ise soğuk renklerden oluşur. Soğuk renkler mavi, yeşil ve mor olarak adlandırılabilir. Benzer şekilde bu renklerin kombinasyonu ile elde edilecek diğer tonlar da soğuk renkler arasında yer alır.

Mavi

Doğada en yoğun olarak gördüğümüz renklerden biri olan mavinin insan üzerindeki etkilerini zihinsel olarak sınıflandırabiliriz. Gökyüzü ve okyanusun renginin pozitif etkileri güçlü iletişim, zihinsel aktivite, güven, verimlilik, görev bilinci, mantık, sakinlik ve dinginlik olarak sıralanabilir. Negatif etkiler arasında ise soğukluk, uzak duruş ve duygusuzluk yer alır.

mavi, renklerin psikolojisi

Zekayı uyarması ve sakinleştirici etkileri ile sıkça kullanılan bir renktir. Koyu ve sert tonlardaki maviler zihinsel aktiviteyi doğrudan arttırır. Daha yumuşak ve açık tonlar ise zihnimizi boşaltarak odaklanmamızı sağlar.

Ofis dekorasyonunda kapalı çalışma alanlarında kullanılabilir. Özellikle odaklanarak çalışma için kullanılacak oda ve kabinler için idealdir.

Teknoloji alanında hizmet veren pek çok şirketin logosundaki ana renktir. Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi platformların tamamının logosu mavi tonlarındadır. Bunların yanı sıra Dell, Visa ve Intel’in de logo ana renk tercihi maviden yana olmuştur.

Yeşil

Dengenin rengi yeşildir. Doğada yaşamı ve canlılığı temsil etmesi nedeniyle insan psikolojisi üzerinde ciddi etkileri bulunur.

yeşil, renklerin psikolojisi

Renklerin psikolojisi çalışmalarında şaşırtıcı bilgilerin bulunduğu renklerden biridir. Denge, yenilik, dinginlik, barış ve çevresel farkındalık güdülerini tetikler. Negatif olarak adlandırılabilecek bazı özellikleri ise sıkıcılık, durağanlık, mülayimlik ve gevşekliktir.

Gözü yormayan bir renk olması sebebiyle kişinin dinlenmesine yardımcı olur. İçgüdüsel olarak doğada yeşil bir alan görmek, çevrede su olduğunu anlamamıza ve kendimizi güvende hissetmemize yardımcı olur. Benzer şekilde ofis dekorasyonunda da dengeli şekilde kullanıldığında sakinleştirici etkileri vardır.

Çalışma alanlarında yoğun şekilde ya da yanlış tonlarda yeşil kullanmak, ortamın durağan ve olağan gözükmesine neden olabilir.

Çoğunlukla doğal ürünler satan firmaların logolarında tercih edilir. Dünyaca ünlü petrol devi BP, hayvanlar alemini evimizin konforunda deneyimlememizi sağlayan Animal Planet televizyon kanalı ve Starbucks’ın logolarındaki ana renktir.

Mor

Diğer renklerden farklı olarak mor, ruha hitap eder. Bu nedenledir ki falcılık ve büyücülük ile özdeşleşmiştir.

mor, renklerin psikolojisi

Renkler arasında en kısa dalga boyuna sahiptir. Düşünceleri fiziksel seviyeden ruhsal seviyeye taşıması ile bilinir. Pozitif etkilerinden bazıları ruhsal farkındalık, ileri görüşlülük, doğruluk, kalite ve çevrelemedir. Negatif etkileri ise içe kapanıklık, ruhsal çöküntü, baskı ve aşağılık kompleksi olarak sıralanabilir.

Ofis ve logo tasarımı için uygun bir renk değildir. Ancak fal gibi ruhsal yönümüze hitap eden alanlarda yoğun olarak tercih edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like