İş yaşamında yeni fikirler bulmak ve geliştirmek, mevcut problemleri çözüme kavuşturacak yeni yol haritaları belirlemek adına 3 – 7 kişiden oluşan küçük topluluğun bir araya geldiği etkinlik; beyin fırtınası nedir, sorusunun cevabı olacaktır. Beyin fırtınası, geleneksel yöntemlerin yaratıcılığı engelleyen yapısının aksine, farklı düşüncelerin bir araya gelerek yeni yollar belirlemesine yardımcı olan önemli bir teknik olarak iş yaşamında uygulanması gereken yöntemlerin başında gelmektedir.
3-7 kişi aralığında bir araya gelen bir topluluğun, belirlenen bir konu, çözüme kavuşturulması gereken bir sorun, yaratıcı ve farklı yeni bir fikir için toplanarak fikir ve çözüm kombinasyonları oluşturmasına, beyin fırtınası diyebiliriz.
Serbest çağrışım etkisini kullanan bu yöntem, belirlenen bir konu üzerinde fikir geliştirecek farklı bakış açılarına sahip üyeler ile farklı olanı görmek, yeni bakış açıları kazanmak ve yeni yol haritaları çizmek için oldukça verimli ve çözüm odaklı oluyor. Geleneksel yöntemlerin kısıtlayıcılığının karşısında beyin fırtınası; samimi bir ortamda, baskıcılıktan ve eleştiriden uzakta gerçekleştirildiğinde başarılı sonuçlar alınan güçlü ve etkili bir yöntem olarak iş yaşamında başarı elde edilmesini destekleyecektir. Peki çözüm odaklı sonuçlar elde etmenize yardımcı olacak beyin fırtınası nedir, sağladığı fark yaratan faydalar nelerdir ve nasıl uygulanmalıdır, gelin detaylarına birlikte bakalım:
Beyin Fırtınası Nedir? Nasıl Bir Grup Oluşturulmalıdır?
Farklı görüşlere sahip kişilerin bir olaya ya da probleme karşı bakış açısı ve çözüm geliştirmesi adına bir araya gelmesi, iş hayatında etkili yollardan birini oluşturmaktadır. Farklı bakış açıları ile fikir geliştirmek ve mevcut bir problemi çözmek için 3-7 kişiden oluşacak bir grup kurarak belirlenen konu üzerinde serbest çağrışım yoluyla gerçekleştirilen kısa süreli tartışmalar; beyin fırtınası nedir, sorusunun karşılığı olacaktır. Belirli bir amaç için bir araya gelen kişiler ve beyin fırtınasının gerçekleştirileceği ortam, belli kriterlere sahip olmalıdır.
Serbest çağrışım üzerinden yürütülecek beyin fırtınasında belirlenen konu hakkında kişilerin akıllarına gelen ve onlara çağrışım yapan fikirler, doğru olana ulaşılması için önemli olduğundan, kişilerin fikirleriniz rahatlıkla dışa aktarabilmesi ve sınırlandırılmış hissetmemesi gerekmektedir. İlk etapta yapılan eleştiriler, kişilerin akıllarına gelen fikirleri mantık çerçevesinde filtrelemesine ve belki de çözüme götürecek fikri elemesine neden olabilmektedir. Bu nedenle bir araya getirilen kişiler; eleştiren, baskılayan, liderlik yaparak fikirden uzaklaştırma ve yönlendirme yapan bir tutumdan kaçınmalıdırlar. Etkileşimi yüksek ve birbirinin düşüncelerini tamamlayarak yeni görüşleri kombinleyecek bir tavır sergilediklerinde daha verimli sonuçlar alınabilir. Kişilerle birlikte beyin fırtınasının gerçekleştirildiği ortam da baskıcı ve bunaltıcı bir atmosfere sahip olmamalıdır. Hatta iş ortamından farklı bir fiziksel ortamda gerçekleştirilecek beyin fırtınası, kişilerin kendini daha rahat hissederek yargılanma hissine kapılmadan fikirlerini kolayca sunabilmesini sağlayacaktır.
Neden Uygulanmalıdır?
Beyin fırtınası nedir, denildiğinde ilk aklımıza gelen farklı bir bakış açısı kazanarak en iyiye ulaşmamıza yardımcı olacak tekniklerden biridir, cevabı geliyor. Bir olaya, duruma, probleme, herhangi bir nesneye bile aynı anda bakan ve düşünen iki farklı insanın söyleyecekleri birbirinden farklı ve özgün olacaktır. Her kişinin kendi düşünceleri, yaşanmışlıkları, birikimleri onu farklı bir noktaya getirdiği için bir olaya getireceği bakış açısı da diğerinden farklı olacaktır.
Beyin fırtınası bu noktada, çözülmesi gereken bir problem ya da geliştirilmesi gereken bir fikir ihtiyacı olduğunda, farklı deneyimlere ve farklı yaratıcılığa sahip kişileri bir araya getirerek farklı olanı bulmanıza yardımcı olacaktır. Tek bir kişinin sunacağı çözüm önerisi ya da geliştirilen iyi bir fikir, bazen hata payı içerebilir ve değinilmemiş eksik taraflar barındırabilir. Aynı hedef doğrultusunda bir grup insanı buluşturan beyin fırtınası metodu; görülmeyenin ya da atlanan bir noktanın olup olmadığını kolayca tespit etmenizi sağlayacaktır. Ya da ilk etapta biri tarafından ortaya atılan herhangi bir düşünce, komik ve saçma gelse bile tartışma ortamı sunduğu için daha sonra mantıklı ve güzel gelebilecek fikirlerin doğmasına ortam hazırlayacaktır. Etkileşimin ve paylaşımın tartışma ve değerlendirme ortamında ele alındığı beyin fırtınası, çalışanlar arasında iletişimi artıran ve verimliliği yükselten bir teknik olarak öne çıkıyor.
Nasıl Bir Ortamda Gerçekleştirilmelidir?
Yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması için oldukça teşvik edici bir teknik olan beyin fırtınası, hem fiziki ortam hem de bir araya getirilen kişilerin kuracağı iletişim anlamında samimi bir atmosfer yaratmalı, sınırlandırıcı bir etken olmamalıdır.
Yeni fikirlerin oluşması ve belli bir konu üzerinde çağrışım yapan düşüncelerin özgürce söylenebilmesi için eleştiri korkusunun olmadığı, her bireyin rahatlıkla aklından geçen fikirleri iletebildiği bir atmosferde beyin fırtınası gerçekleştirilmelidir. Farklı olan düşüncelerde mantık ve doğruluk payının sorgulanması, ortaya sunulan fikrin özgünlüğünü yitirmesine neden olabilir. Bu nedenle beyin fırtınası nedir, sorusunun bir cevabı da, farklı fikirlerin özgürce bir grup kişi ile paylaşılarak, tartışma ve diyalog şeklinde geliştirilmesi, farklı fikirlerle kombinlenmesi olacaktır. Fikir geliştirme üzerine yapılacak olan beyin fırtınası için uygun fiziki ortam ise ofis dışında tercih edildiğinde kişilerin daha rahat hissetmesini sağlayacağı için çalışma alanı haricindeki dış mekânlarda gerçekleştirilecek bu teknik, daha verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır.