İş Yerinde Stres Yönetimi İçin İpuçları

Bahar HidayetoğluPosted on
iş yerinde stres, stresli çalışan

Günümüzde pek çok çalışanın ortak sorunlarından birisi iş yerinde stres yaşamaktır. Aslında iş yerinde stresin farklı nedenleri olduğu düşünülse de bu sorunu yaşamanızın temel iki nedeni vardır. Kendiniz ve işiniz. Bu iki temel noktada değişim sağladığınız zaman iş yerinde stres oranınız oldukça azalır. Elbette stresin temel nedeni kendiniz ve işiniz olsa da bu süreci etkileyen çok fazla değişken vardır. Bu nedenle de bakış açınızı değiştirmek size uzun vadede kazanç sağlar.

Kendinizi ve İşinizi Sevmekle Başlayın

İş yerinde stres yaşamaktan kurtulmak için öncelikle bulunduğunuz ortamda keyif almalısınız. Daha iyi bir işte çalışmayı hak ettiğinizi düşünebilir ya da henüz terfi almadığınız için kızgın olabilirsiniz. Tüm bu durumlar size stres ve mutsuzluk olarak geri döner. Bu hislerden kurtulmanın yolu ise pek çok sorunun çözümünde olduğu gibi sevgiden geçer. Yaptığınız işte başarılı olmanın anahtarı önce yaptığınız şeyleri sevmektedir. Bu süreçte kariyerinizin birkaç sene öncesini düşünerek yardımcı olabilirsiniz. Muhtemelen birkaç sene sonra şu anda olduğunuz yerin ötesinde olacağınızı düşünerek stres yönetimine başlayabilirsiniz.

Stresin Kaynağı

Stres hissinin fiziksel kaynağı beynin amigdala bölgesidir. Strese olan tepkimiz zaman içerisinde evrim ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle beynin mantıklı ve rasyonel bölgelerini amigdala üzerinde kontrol sağlayacak şekilde eğitmek en önemli avantajlardan birisidir. Zihninizin uyumlu bir şekilde çalışması stresin ortadan kaldırılması anlamına geliyor.

Stresi Görmezden Gelmek

Yaşadığınız stresi bastırmaya çalışmak yapılacak en hatalı davranışlardan birisidir. Günümüzde derin kaygı, uykusuzluk problemi, içe kapanıklık stresin bir numaralı belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilerin görmezden gelinmesi ya da alkol veya ilaç kullanımı gibi ek problemlere de yol açabiliyor. Bu konu da önlem alınmadığı takdirde genel olarak tükenmişlik sendromu da ortaya çıkar.

Stresin ve stresi görmezden gelmenin yol açtığı sonuçta kişi kendisini yetersiz, isteksiz ve güvensiz hissetmeye başlar. İşe olan duyarın yitirilmesi, evden çıkmak istememek ve işte verimliliğin düşmesi gibi problemlerin yanında sosyal yaşantılarda da çöküntülerin yaşanmasına neden olmaktadır. Özellikle günün büyük bir çoğunluğunun geçtiği iş yerinde stresi görmezden gelmek hayatınızı önemli ölçüde değiştirmeniz gerektiğinini en önemli işaretidir.

iş yerinde stres

Farkındalığın Arttırılması

İnsan beyni kendimiz ya da başkaları hakkında negatif düşünceler üretmeye yatkındır. Özellikle gelecek hakkındaki olumsuz düşünceler beraberinde kaygıyı da getirmektedir. Normalde bu görevin geleceğe yönelik planlamalar yapmaya ve geçmişi göz önünde bulundurarak gelecekteki davranışlarımızı yönetmemizi sağlaması gerekir. Bu nedenle iş yerinde stres yaşamaya başladığınızda farkındalığınızı ele alarak kendinizi şu ana yönlendirebilirsiniz. Düşüncelerinizi ve duygularınızı iyi da kötü ayrımı yapmadan kabullenerek kendinizi gözlemlemeniz size yardımcı olacaktır.

zaman kısıtlığı, iş yerinde stres

Neye Tepki Veriyorsunuz?

İş yerinde stres, endişe ve kızgınlık hissinin hangi durumlarda ortaya çıktığını gözlemleye bilirsiniz. Bu tarz tetikleyicilerin belirlenmesi stresin yönetiminde de başrolü oynar. Anlaşmazlıklar, tartışmalar ya da küçük tatsızlıklar bile iş yerinde stres yaşamanıza neden oluyor olabilir. Bu gibi durumları önceden bilmek, içerisinde kaldığınız bu durumlarda kendi farkındalığınızı oluşturmanızı sağlar bu sayede stresin üzerinden gelebilirsiniz. Stresli anlarda çevrenizi yönlendirmek, duygularınızı düzen altına almak ve strese olan tepkinizi azaltmak için bu adımları atabilirsiniz. İyi bir stres yönetimi için öncelikle kendinizi yakından tanımanız, nelere tepki verdiğinizi bilmeniz ve bu tepkilerin neden kaynaklandığını bilmeniz gerekir.

İşinizin Karakteri

Yapmakta olduğunuz iş ya da mesleğin yeteneklerinize uygunluğu o işin ne kadar kolay ve hızlı bir şekilde yapabildiğinizi etkiler. Problem yaşamadan, yüksek performans gösterdiğiniz işlerde stres yaşamanız da pek olası değildir. Herkesin yapmak için doğduğu bir iş vardır ve bu işi bulmak aynı zamanda iş yerinde stres yaşamamanın da anahtarıdır. Kendi düşüncelerinizle, kendi karakterinizle ve kendi yetenekleriniz ile uyuşan bir işi tercih ederek iş hayatından keyif alabilirsiniz.

acele eden çalışanlar, iş yerinde stres

Yönetici Profili

İş yerinde yaşanan stres her zaman iş kaynaklı olmayabilir. Çevrenizde yer alan insanlar da yaşadığınız streste rol oynayan etmenler arasında yer alabilmektedir. İş arkadaşlarınız ya da yöneticiniz gün içerisinde iş kaynak yaşayacağınız stresi azaltma ya da arttırma gücüne sahip kimselerdir. Yöneticilerin zor durumlara karşı verdiği tepkiler bu stresin yaşanıp yaşanmamasını belirler. Destekleyici ve motive edici bir tutuma sahip yöneticilerin yer aldığı işletmelerde iş yerinde stres yaşama olasılığı düşerken tam tersine zor durumları idare edemeyen ve çalışanlarını kontrol etmeyi başaramaya, düşük toleranslı bir yöneticinin yer aldığı işletmelerde iş yerinde stres yaşama olasılığı önemli ölçüde artar. Ayrıca iş yerinde stres yaşamamanız için yöneticinizin sizi neyin motive ettiğini neyin kötü etkilediğini bilmesi gerekir. Bunu bilmeyen bir yönetici ile çalışıyorsanız ve stres yaşıyorsanız kendinizi yöneticinize anlatma yolunu tercih edebilirsiniz.

İş Yerinde Stresi Azaltma

Sadece etrafınız ile değil, kendiniz ile yapacağınız değişiklikler ile de iş yerinde stres yaşamanın önüne geçebilirsiniz. İşe normalden daha erken gitmek ve o günün yapılacaklar listesini oluşturmak bunun en büyük örneklerinden birisidir. Ayrıca stresle baş etmek ve işe konsantre kalabilmek için kaliteli bir uyku da son derece önemlidir. Düzenli beslenerek, spor yaparak ve yaşam kalitenizi arttırarak vücut ve zihin zindeliğinizi arttırabilirsiniz. Ayrıca herkes gibi kendinizin de hata yapabileceğini kabul etmek, yanlış bir şey yaptığınızda kaygı yaşamanızın da önüne geçecektir.

egzersiz yapan çift, iş yerinde stres

Fiziksel Hereket

İş yerinde stres yaşamanın en büyük nedenlerinden birisi de sürekli olarak aynı şeyi yapmaktır. Bu rutin süreç hiçbir şeyin değişmediği algısını yaratabilir. Bu nedenle masanızda arada uğraşabileceğiniz bir oyuncağın olması yardımcı olacaktır.

Yapılan araştırmalara göre kas hareketlerinin ve artan kan dolaşımının strese iyi geldiğini göstermektedir. iş yerinde stres ve baskı hissettiğiniz zamanlarda ufak bir tenis topunu sıkıştırarak, kalkıp yürüyerek, ya da elinize bir lastik bant alıp başka yöne dönere germeye çalışmak bile önemli sonuçlar sağlayacaktır.

Siz de dilerseniz Gürsan Mobilya‘nın sunduğu rahat, şık ve modern ürün yelpazesi ile ofisinizde geçirdiğiniz çalışma saatlerini daha keyifli, kaliteli ve verimli kılabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
ideal ofis düzeni

İdeal Ofis Düzeni Nasıl Olmalı?

İdeal ofisin nasıl dekore edilmesi gerektiği yıllardır hem tasarımcıların, hem de bilim insanlarının cevaplamaya çalıştığı sorulardan biri. Yapılan araştırmalar açık ofis alanlarının verimliliği düşürebildiğini, ancak çözüm olarak kullanılan kübik çalışma…
View Post