İdeal çalışma ortamı, çalışanların odak sürelerini ve dikkatlerini arttırıcı özellikler taşır. Günümüzde birçok marka, ofis tasarımlarında yayınlanan araştırmaların sonuçlarından yararlanıyor ve ofis yerleşimlerini bu bulgulara göre gerçekleştiriyor.
Modern yaşamın en önemli etkilerinden biri, dikkat süremizin her geçen gün kısalmasıdır. 2000 yılında 12 saniye civarında olan dikkat süresi, 2013 yılında kırmızı balıkların dikkat süresinden daha kısa bir hale gelmiş ve 8 saniyeye gerilemiştir. Ofis tasarımınızda çalışanlarınıza dikkat arttırıcı özellikler sunmanız, iş verimliliğinizi de doğrudan etkiler.
Dikkat Süresi Nedir?
Dikkat süresi, bir kişinin belirli bir iş veya konuya tamamen odaklanabildiği süreyi temsil eder. Dikkat dağıtıcı tüm uyarıcılar, dikkat süresinin kısalmasına neden olur.
Günümüzde insanların dikkat süresinin balıklarınkinden kısa olmasının en önemli sebeplerinden biri, sürekli olarak uyarıcılara maruz kalmamızdır. Cep telefonunuza gelen bir mesaj, ofis içerisinde yüksek sesle konuşan çalışma arkadaşları ya da sokakta kornaya basan bir şoför bile dikkat dağıtıcı olabilir.
Dikkat arttırıcı yöntemler, dikkat süresinin mümkün olduğunca uzatılması için uygulanır. Bu yöntemler birkaç farklı kategori içinde değerlendirilebilir; bireysel, ortama bağlı ve görevsel.
Bireysel yöntemler, kişinin günlük yaşamında düzenlemesi gereken alanları ve iyileştirmesi gereken davranışlarını belirler. Örneğin daha sık egzersiz yapmanın dikkat arttırıcı etkileri olduğu bilinir, bu yöntemin uygulanması için her bir kişinin hayatında egzersize daha geniş yer vermesi gereklidir.
Görevsel yöntemler, kişinin iş ve görev planlamasında yapabileceği değişiklikleri içerir. Odaklanarak çalışma öncesinde 5 dakika boyunca küçük adımlar atarak dolaşmak dikkat arttırıcı etki yapar, aynı şekilde multitasking de denilen ve birkaç farklı görevi eş zamanlı gerçekleştirme olarak adlandırılan çoklu görevler dikkat dağıtıcı etkiye sahiptir. Bu düzenlemeler her bir çalışanın iş ve görev planlamasında yapılması gereken değişikliklerdir.
Ortama bağlı yöntemler ise işyerinde ve çalışma ortamında doğru uygulamaların yapılması ile dikkat arttırıcı etki yaratılmasıdır. Fiziksel dünyanın dikkat süresini ciddi şekilde etkilediği pek çok farklı araştırma ile kanıtlanmıştır.
Ofis İçerisinde Dikkat Arttırıcı Yöntemler
Ofis tasarımınızı en yüksek verimlilik sağlamak amacıyla gerçekleştirmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. Dikkat arttırıcı bir ofis tasarlamak için ilk yapmanız gereken, ergonomik yapıda mobilyalar ve sandalyeler tercih etmektir.
Ergonomik mobilyalar, çalışanların ne fazla rahat ne de gereğinden fazla rahatsız olmasını sağlar. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan bu mobilyalar sayesinde çalışma süresi boyunca eklem ağrılarından ya da rahatsız çalışma koşullarından şikayet edilmesinin de önüne geçmiş olacaksınız.
Kullanışlı Gürsan Ofis Mobilyalarını linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Odaklı çalışma alanları, çevredeki dikkat dağıtıcıların en aza indirilmesini sağlar. Bu sayede önemli görevler tamamlanması ya da odaklanarak çalışılması için isteyen çalışan tarafından kullanılabilir.
Dikkat arttırıcı çalışma yöntemleri arasında en etkili olan Pomodoro Yöntemi’dir. Bu yöntem, tamamlanması istenen görevi küçük işlere böler ve belirli çalışma periyotları içerisinde mümkün olduğunca fazla işin tamamlanmasını amaçlar. 20 ile 45 dakika arasında belirlenen her bir çalışma periyodunu 5 ya da 10 dakikalık dinlenme molaları takip eder.
Çalışanlarınızın Pomodoro Yöntemi’ni uygulayabilmeleri için sürekli olarak görebilecekleri bir saate ihtiyaçları vardır. Ofis içerisinde herkes tarafından görülebilecek sessiz çalışan bir saat bulundurulması, zaman algısının oluşmasını sağlar. Bu da ekibinizin tamamlaması gereken görevleri daha kolay hatırlamalarına ve işe koyulmalarına yardımcı olur.
Verimli çalışmanın bir diğer anahtarı için İş Zamanınızı Verimli Geçirmenizi Sağlayacak Odaklanma Yöntemleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Dikkat Arttırma için İhtiyaçlara Önem Gösterin
Ofis dahilinde dedike bir dinlenme alanı belirlemek de ekibin genelinde dikkat arttırıcı bir etki yapar. Mola veren ekip üyelerinin çalışma alanı içerisinde sohbet etmeleri ya da telefon görüşmeleri gerçekleştirmeleri, diğer çalışanlar için dikkat dağıtan uyarıcılar yaratır.
Çalışanlarınızın su ve atıştırmalık gibi gıda ihtiyaçlarına kolay ulaşabilmelerini sağlamak da dikkat süresinin kısalmasını engeller. Su içme ihtiyacı duyan bir çalışan, mutfak bölümüne giderek su almak zorunda kaldığında yol üzerindeki çeşitli uyarıcılara maruz kalır. Ayrıca mutfak bölümündeki çalışanlarınızla sohbet etmek için gereksiz vakit harcamak zorunda kalabilir, mutfaktaki diğer çalışanlarla sosyalleşebilir.
Dinlenme ve mola süreleri içerisinde desteklenecek bu davranışlar, çalışma süresi içerisinde dikkat dağıtıcı etkenlere dönüşür. Bu nedenle çalışma bölümünde sebil ve bardak bulundurmak, atıştırmalıkların masalara yakın yerlerde konumlandırılması ve çay-kahve servisinin masalara yapılmasını sağlamak dikkat dağıtıcı etkenleri ortadan kaldırarak dikkat arttırıcı etki yapar.