İş hayatında son dönemde en sık duyulan kavramlar arasında verimlilik ve konsantrasyon bulunuyor. Gün içerisinde aşırı yorgunluk ve gerginlik yaşayan çalışanların hayatını değiştirebilecek pek çok yöntem ve metot var.
Bu yöntemler, konsantrasyonunuzu arttırmak ve daha verimli çalışmanızı sağlamak amacıyla deneyimli psikologlar tarafından tasarlanmıştır. Peki konsantre nedir?
Konsantre Nedir?
Kelime anlamı olarak bakıldığında konsantre, yoğunlaştırılmış ya da yoğun demektir. Ancak iş hayatındaki kullanımında kelime, odaklanmak anlamına gelir. Masanızda sizi bekleyen rapora, tamamlamanız gereken görevlere ya da üst yönetimle gerçekleştireceğiniz toplantıya odaklanmak şeklinde kullanılan konsantre kelimesi; çalışma gerektiren her alanda kullanılabilir.
Konsantre nedir sorusuna verilebilecek en doğru yanıt; tüm dikkatini belirli bir iş veya konu üzerine yoğunlaştırmış kişi durumudur. Günlük yaşamda ise konsantre çamaşır deterjanı, meyve konsantresi gibi farklı şekillerde kullanılabilir.
Konsantrasyon arttırıcı yöntemler, odak süresini arttırmayı amaçlayan bazı metotlar içerir. Bu yöntemler sayesinde dikkat dağıtıcı faktörlerden korunmak mümkündür.
Thomas Edison, konsantrasyonun tanımını yaparken “Bezginlik duymadan fiziki ve zihni enerjiyi tek bir noktaya sürekli uygulama yeteneğidir.” demiştir. Günümüzde insanların odaklanabilme süreleri, birçok balık türüne kıyasla çok daha kısadır. Bu nedenle konsantre olabilen ve konsantrasyonunu uzun süre devam ettirebilen kişiler, çalışma hayatında daha başarılı olur.
İş yaşamınızda başarı elde etmenizi sağlayacak en önemli konu, sorumluluğunu aldığınız görevleri tam ve eksiksiz şekilde zamanında gerçekleştirmektir. Konsantrasyon dağıldığında bazı detaylar gözden kaçabilir veya işlerinizi daha uzun zamanda tamamlayabilirsiniz. Bu nedenle konsantrasyon arttırıcı metotlardan yararlanmanız, başarılı olmanıza yardımcı olur.
Konsantre Olmaya Engel Faktörler
İş ve günlük hayatta konsantre olmamızı engelleyebilecek birçok faktör bulunuyor. Konsantre nedir sorusunu cevapladıktan sonra, bu faktörleri bilmek ve odaklı çalışma esnasında bu faktörleri eleyecek önlemler almak gerekiyor.
Teknolojinin gelişmesi, odak süresi üzerinde oldukça negatif etkiler yaratmıştır. Sosyal medya ve akıllı telefonlar nedeniyle sürekli olarak dikkat dağıtıcı seslere maruz kalmaktayız. Bu nedenle odaklanarak çalışma sırasında cep telefonlarının sessize alınması ve sosyal medyadan tamamen uzak kalınması gerekir.
Çevresel gürültüler de konsantre olmaya engel olan bir diğer faktördür. Açık ofis alanlarında diğer çalışanların sohbet etmesi, telefonla görüşmesi gibi nedenler dikkat dağılmasına neden olabilir. Odaklanarak çalışma sırasında kulaklık ile enstrümantal müzik dinlemek, konsantrasyonunuzu arttırmanıza yardımcı olur. Sözlü müzikler, kişide eşlik etme isteği yaratacağı için odağınızı dağıtır.
Çalışma koltuklarının ergonomik olması önemlidir, ancak fazla rahat koltuklar kasları gevşeterek kişinin uykusunun gelmesine neden olabilir. Bu nedenle koltuk seçimlerinde dikkatli olunması gerekir. Çalışma alanının da bu kriterler ışığında düzenlenmesi tavsiye edilir.
Psikolojinizi Kontrol Altında Tutun
Konsantrasyonun önündeki en büyük engeller ise içsel faktörlerdir. Yeterli uyku alınmadığında odaklanma süresi ciddi şekilde kısalır ve kişi, dikkat dağıtıcı faktörlere daha duyarlı hale gelir. Bu nedenle uyku düzenine önem verilmesi gerekir.
Sıkılma hali de odak süresini kısaltan bir diğer faktördür. İlgilenilen görevden sıkılan kişi, çevresel faktörlere daha duyarlı hale gelecektir. Bu durumun önüne geçmenin en kolay yolu oyunlaştırmadır. Odaklanmanız gereken görevde sizi eğlendirecek veya moralinizi yükseltecek odak noktaları bulmaya çalışabilirsiniz.
Yoğun yaşanan duygular, takıntılar ve stres gibi yorucu durumlar da konsantre olmanızı engelleyebilir. Ailevi ve kişisel sorunlarınızı ofis dışında tutmayı öğrenmek, bu durumda uygulayabileceğiniz en doğru yöntemdir.
Konsantrasyon Arttırıcı Egzersizler
Konsantre nedir sorusunu yanıtladığımıza göre, gelin birlikte odaklanma sürenizi arttırmanıza yardımcı olacak bazı egzersizlere göz atalım.
Konsantrasyonun, dikkati belirli bir konu üzerine toplamak olduğunu belirtmiştik. Konsantrasyonunuzu arttırmak için yapmanız gereken ilk egzersiz ise, dikkat noktalarını belirlemek. Birkaç gün boyunca belirli aralıklarla dikkatinizi verdiğiniz konu ve ürünleri not etmeniz, ileride oldukça faydalı düzenlemeler yapmanıza yardımcı olur.
Ofiste çalışırken gözlerinizi masanızdaki fotoğrafa dikiyorsanız, bunu not edin. Yan masada çalışan arkadaşınızın telefon görüşmesini dinliyorsanız, not edin. Bilgisayarınızda sosyal medya hesaplarınızdan gelen bildirimlere odaklanıyorsanız, notlarınıza ekleyin. Dikkatinizi dağıtan faktörleri bilmek, konsantrasyonunuzu arttıracak düzenlemeleri yapmanın ilk adımıdır.
Nefesinizi Doğru Kullanın
Odaklanma egzersizlerinden en basiti, nefes egzersizidir. İki dakikalık bir zaman diliminde yalnızca nefesinize odaklanmak ve dikkatinizi buna toplamaya çalışmak, kendinizi yönetebilmeniz için oldukça faydalıdır. Tüm dikkatinizi nefesinize vererek nefes alın, ciğerlerinize hava dolduğunu hissedin. Nefesinizi verin ve bu tam döngüyü saymaya başlayın. 10 kez tekrarladıktan sonra yeniden bire dönün ve 10 olana kadar tekrarlayın. İki dakika boyunca bunu tekrar edin.
Etkili odaklanma yöntemlerinden bir diğeri de, dikkatinizi elinizdeki bir objeye vermektir. Elinize bir biblo ya da obje alın, tüm dikkatinizi elinizdeki bu ürüne verin. Nesneyi tüm yönleri ile 5 dakika boyunca inceleyin, gerekiyorsa aynı yerleri tekrar tekrar inceleyin. Beş dakika boyunca bu objeye dikkatinizi verebilmeyi başardığınızda süreyi 10 dakikaya uzatın. Egzersizi düzenli olarak tekrarlayın.
Konsantrasyon arttırıcı birçok egzersiz, sayı saymadan destek alır. Elinize bir kitap alın ve rastgele bir sayfayı açın. Açtığınız sayfadaki herhangi bir paragrafı seçin ve kelimeleri gözlerinizle saymaya başlayın. Tamamladıktan sonra yeniden gözlerinizle sayın ve sonrasında aynı egzersizi iki paragraf için tekrarlayın. Her iki paragrafı da saydığınızdan emin olduğunuzda, son bir kez kelimeleri parmağınızla takip ederek sayın ve doğru saydığınızdan emin olun. Egzersizi düzenli olarak tekrarlayın.
Sabah uyandığınızda zihninizde geriye doğru saymak da dikkat arttırıcı egzersizler arasındadır. Öncelikle 100’den başlayarak teker teker, sonrasında ise 100-97-94-… şeklinde üçer üçer geriye sayın. Üçerli şekilde geriye doğru saymak, yoğun dikkat gerektirir ve bu sayede çevresel faktörleri dışarıda bırakarak sayma işlemine odaklanmanıza yardımcı olur.
Bu yazıdan faydalandıysanız, ”Verimli Bir Çalışma İçin Dikkat Arttırıcı Yöntemler” konusunu incelediğimiz içeriğimize de göz atmanızı öneririz! Keyifli okumalar 🙂