Modern yaşam stili, beraberinde yeni rahatsızlıkları da getiriyor. Gün içerisinde uzun süre oturur konumda bulunma sonucunda ortaya çeşitli ağrılar ve sorunlar çıkabiliyor.
Bu sorunlardan en can sıkıcı hale gelebileni ise bel ağrısı. Birçok farklı sebepten ortaya çıkabilen bu ağrıyı yaşayanların aklını kurcalayan bel ağrısı nasıl geçer sorusuna bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız.
Bel Ağrısı Nedir? Neden Oluşur?
İnsanların %90’ının hayatlarında en az bir kez bel ağrısı sorunu yaşadıkları düşünüldüğünde, sorunun ne denli büyük olduğu da ortaya çıkıyor. Bel ağrısı nasıl geçer sorusuna geçmeden önce, gelin bel ağrısının en sık görülen nedenlerini birlikte inceleyelim.
Çoğu zaman yanlış duruş, yanlış oturuş ve ani hareket nedeni ile oluşan bel ağrıları fiziksel anlamda oldukça rahatsız edicidir. Birçok kişinin aniden yaşamaya başladığı ve kimi zaman haftaları bulan bu ağrıların kaynağını belirlemek, tekrarlanmamasını sağlamak açısından oldukça önemlidir. Tekrarlanan ağrı kaynakları, ağrının kronikleşmesine veya daha ciddi sağlık sorunlarına dönüşmesine sebep verebilir.
Fiziksel olarak zorlayıcı hareketler yapmak, ısınmadan spor yapmaya başlamak ya da ağırlık kaldırmak gibi sebeplerle bel ağrısı oluşabilir. Bu durumlarda basit ağrı kesiciler kullanılabilir ve dinlenme ile kısa süre içerisinde ağrıdan kurtulabilirsiniz. Ancak kronikleşen ağrıların nedenleri, çoğunlukla kas ve doku zedelenmeleri ile fıtıktır.
İlerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen kemik erimesi ve bel kayması gibi nedenler de ciddi ağrılara neden olabilir. Bu durumda doktorunuzu ziyaret etmeniz ve size önereceği tedavileri aksatmadan uygulamanız önemlidir.
Bel ağrısının kronikleşmesi, çoğu zaman üç aydan daha uzun süre ağrı hissedilmesi şeklinde tanımlanır. Ancak düşme, çarpma, hareketi kısıtlayıcı ağrı ve hissizleşme gibi durumlarda acilen doktora görünmek gereklidir.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
Bel ağrısının sebeplerini belirlemek, tedavi yöntemine ve rahatlatıcı uygulamalara karar vermek için ilk aşamadır. Yanlış duruş veya oturuş nedeni ile oluşan ağrıların engellenmesi için basit düzenlemeler gerekirken, bel kayması ve kemik erimesi gibi nedenlerde ilaç tedavisi ile birleştirilen fizik tedavi uygulaması yapılır.
Yazımızda bahsedeceğimiz düzenlemeler, kronik hale gelmeyen ve yaşam tarzından kaynaklanan ağrıların giderilmesi için önerilir. Ancak kısa süre içerisinde geçmeyen bel ağrısı yaşayanların, mutlaka doktora gözükmeleri gereklidir.
- Yanlış duruş nedeni ile oluşan bel ağrılarının giderilmesi için yapılması gereken ilk şey, doğru duruş pozisyonunun belirlenmesi ve uygulanmaya başlanmasıdır. Yanlış duruş pozisyonunda kişi kambur olabileceği gibi, düşük omuz yada çökük bel gibi duruşlar sergiliyor olabilir.
- İnsan fizyolojisine en uygun duruş biçimi; baş ve omuzların dik, vücudun ağırlık merkezinin yere doğrudan uzandığı ve ayakların paralel şekilde ileri baktığı konumdur. Yanlış duruş şekillerinden en sık rastlananı, kambur duruş formudur. Bu duruşta kişi, sırt ve omuzlarını öne doğru eğer. Öne doğru eğilme neticesinde kafa ön tarafa doğru düşer ve bel ağrıları oluşur.
- Duruş bozukluklarının tek kötü sonucu bel ağrısı değildir. Zaman içerisinde baş ağrıları ve eklem sorunları oluşabileceği gibi solunum yetmezliği gibi ciddi sonuçlar baş gösterebilir.
- Bel ağrısı nasıl geçer sorusunun cevaplarından biri de, yatak değişikliği yapılmasıdır. Günün 1/3’ünü uyuyarak geçirdiğimiz düşünüldüğünde yatağın fizyolojimize uygun olmasının önemi anlaşılabilir. Pek çok kişinin yaptığı hata, yatak seçiminde yumuşak yüzeylere yönelmektir.
- Bel ağrısı yaşamamak için yatak seçiminin bilinçli şekilde yapılması gerekir. İdeal yatış pozisyonunun elde edilmesi bel ağrılarının engellenmesinin yanı sıra, kaliteli bir uyku uyumanıza da yardımcı olur.
- Doğru yatak, kişinin ağırlığı altında yaylanmamalıdır. Baş ve gövdenin uyum içerisinde kalabileceği, sert ve düz bir yüzey sunması önemlidir. Yastık tercihleri, boyun girintisini destekleyecek yükseklikteki ürünlerden yapılmalıdır. Yastığın çok sert yada yumuşak olması, bel ve boyun ağrılarına neden olabilir.
- Bel ağrısı nasıl geçer sorusuna ergonomik koltuklar cevabının verilmesi birçok kişiyi şaşırtabilir. Ancak özellikle masa başı görevlerde çalışan kişilerin çalışma alanlarındaki sandalyelerini ergonomik özellikteki ürünlerden seçmeleri, bel ağrısı ile başa çıkma konusunda en önemli noktalardan biridir.
- İdeal oturma pozisyonu, ağırlığın kalça kemiği üzerine dengeli şekilde yayılmasıdır. Bir tarafa aşırı ağırlık yüklenmesi, eklemleri zorlayarak ağrılara neden olabilir. Aynı zamanda vücudun belden bir yöne doğru döndürülerek uzun süre bu konumda kalınması da bel ağrılarının ortaya çıkma nedenlerinden biridir.
- Omuz ve sırt dik konumda tutulmalı, ayakların yerle doğrudan teması bulunmamalıdır. Doğru oturma pozisyonunda ayakların altına 10 cm yüksekliğinde bir platform konulması önerilir. Çalışma esnasında öne doğru eğilmeyi engellemek için masaya yakın olunmalı, baş kısmını dik tutabilmek amacıyla destekleyici yastıklardan yararlanılmalıdır.
- Yaşanabilecek ağrıları engellemek için sırt, bacaklar ve dizler birbirlerine 90 derecelik açılarla yerleştirilmelidir. Oturma pozisyonunuzu sık şekilde değiştirmek ve ara sıra ayağa kalkarak birkaç adım atmak, oluşabilecek ağrıları engellemek açısından oldukça faydalıdır.
Gürsan Büro Mobilyaları, bel ağrısı için çözüm olabilecek ergonomik ofis sandalyeleri ile öne çıkıyor. Ürünleri incelemek için web sitemizi ziyaret edebilir, Gürsan Ofis Mobilyaları seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Bel Ağrısı İçin Egzersizler
Bel ağrısı nasıl geçer sorusunun yanıtlarından biri de düzenli egzersizdir. Vücudun esnemesini ve ısınmasını sağlayan bu hareketler sayesinde oluşabilecek ağrıları engellemek mümkündür.
Bel ağrısını engellemek için yapabileceğiniz en basit egzersiz, disklerinizin genişlemesini sağlayan esneme hareketidir. Bir spor matı üzerinde elleriniz ve dizleriniz üzerine durun. Dizleriniz kalça genişliği kadar açık olmalıdır. Başınızı ve omuzlarınızı yere paralel konumda tutun ve ellerinizi sabit tutarak kendinizi ayaklarınızın üzerine doğru çekmeye başlayın. Hareket sayesinde üst kol ve omuz bölgelerinde ısınma hissedeceksiniz. Bu egzersiz, omurganızı genişleterek rahatlamanıza yardımcı olur. Egzersizi sabah uyandıktan hemen sonra ve akşam uyumadan önce yapabilirsiniz.
Omurganızın esnemesine yardımcı olan bir diğer egzersiz de çapraz bel hareketidir. Mat üzerine sırt üstü uzanın. Başınızın altına destekleyici bir yastık yerleştirin. Dizlerinizi bükerek birleştirin. Dizlerinizi sağ tarafa çevirin ve kalçanızdan destek alın. Omuzlarınızın yere temas ettiğinden emin olun ve bu pozisyonda 2 saniye kalarak başladığınız pozisyona dönün. Aynı hareketi sol taraf için de tekrarlayın.
Belinizin esnemesini sağlayacak egzersizler arasında en kolay tamamlanabilenini uygulamak için mat üzerine yüz üstü uzanın. Boynunuzun omuzlarınıza dik konumda olduğundan emin olun ve dirseklerinizi göğsünüzün yanına yerleştirin. Dirseklerinizden güç alarak üst gövdenizi yukarı doğru kaldırın ve karnınızın esnediğini hissedin. Mümkün olan maksimum yüksekliğe ulaştığınızda beş saniye pozisyonunuzu koruyun ve sonrasında başladığınız pozisyona geri dönün.
Bel ağrısı nasıl geçer diye soranlara önerebileceğimiz son egzersiz için mata sırt üstü uzanın ve dizlerinizi kırın. Başınızın altına destekleyici bir yastık yerleştirin. Nefes verme sırasında kalçalarınızı ileri doğru iterek karnınızı yukarı çekin ve bu pozisyonda beş kez nefes alın. Yeniden başlangıç pozisyonuna döndükten sonra aynı hareketi kalçanızı yukarı çekerek tekrarlayın.