Hepimizin Korkulu Rüyası Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Bahar HidayetoğluPosted on
boyun ağrısı nasıl geçer, boyun ağrısı çeken çalışanlar

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yaşantımız ve fizyolojimiz de değişiyor. Eskiden kağıt ve kalem kullanılarak takip edilen birçok süreç, günümüzde bilgisayarlar aracılığı ile tamamlanıyor.

Hayatımızın her alanında köklü değişimlere sebep olan yüksek teknoloji ürünleri, vücudumuz üzerinde de öngörülemeyen değişimler ve sorunlar yaratıyor. Bunlardan ilk akla geleni ise boyun ağrıları.

Bu yazımızda boyun ağrısının en sık görülen sebeplerini ve boyun ağrısı nasıl geçer sorusunun en basit yanıtlarını inceleyeceğiz.

Boyun Ağrısı Nedir?

İnsan vücudunun en ilginç ve özel bölümlerinden biri de boyundur. Bir bütün olarak bakıldığında kafa bölümünü ana gövdeye bağlayan bu kısım, oldukça hassas yapıdadır. Boyun kısmında yaşanan her türlü ağrı, boyun ağrısı sınıflandırmasına alınabilir.

Omurganın devamı olan ve hayati önem taşıyan damarlar ile sinirleri barındıran boyun, başın hareketini kontrol etmek için de kullanılır. Boyunda yaşanacak sorunlar, görme ve hareket kabiliyetlerini de ciddi şekilde etkiler.

Günümüzün en sık yaşanan sağlık sorunlarından olan boyun ağrısı, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Boyun ağrısı nasıl geçer sorusuna geçmeden önce, bu ağrının nedenlerini doğru bilmek gerekir.

Boyun Ağrısı Neden Olur?

boyun ağrısı nasıl geçer

Her yaştan insanı etkileyen ve en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde nüfusun %40’lık bir kesimi, hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı problemi yaşamıştır.

Genellikle geçici bir sorun olsa da, uzun süreli bazı ağrılara da neden olabilir. Yapılan araştırmalar, boyun ağrısının en sık beyaz yakalılarda ve bilgisayar başında uzun süre kalan kişilerde görüldüğünü ortaya koymuştur.

İlerleyen yaşlarda sıklığı ve şiddeti artan boyun ağrısına fizyolojik nedenler sebep olabildiği kadar, psikolojik nedenler de zemin hazırlayabilir.

Kas Zedelenmesi

Boyun ağrısının en sık görülen nedeni, kas veya bağların zedelenmiş olmasıdır. Ani hareketler, ağır yük kaldırma ya da spor aktiviteleri sonucunda oluşabilen bu zedelenme sonucunda düşük veya orta şiddette ağrı ortaya çıkar.

boyun ağrısı nasıl geçer, boyun ağrısı çeken çalışanlar

Masa başı çalışanların sık şekilde boyun ağrısı yaşamalarının sebepleri de genellikle zedelenmedir. Boynun uzun süre yanlış konumda kalması, örneğin bilgisayara bakarken kambur durulması ya da yanlış yastık kullanımı, kas ve bağların gerilmesine neden olabilir.

Travma

Boyun ağrısının en sık görülen ikinci sebebi de travmalardır. Kaza ya da çeşitli spor aktiviteleri sonucunda görülebilir.

Araba kazalarının en yaygın sonucudur. Aracınıza arkadan çarpıldığında vücut aniden ileri savrulur, ancak baş yeteri kadar hızlı hareket edemez. Bunun sonucunda boyunda bulunan sinirlere aniden aşırı yük biner ve travma oluşur. Benzer şekilde önden çarpmalar sırasında ani şekilde duran araçtaki kişilerin vücudu geriye doğru savrulur ancak baş öne doğru hareket etmek ister. Bu durumda da sinirlere aşırı yük biner ve travma oluşur.

Travma sonucu boyun ağrıları özellikle dövüş sporlarında ve yüksek fiziksel performans gerektiren spor dallarında gözlenir. Boks ve tekvando gibi dövüş sporlarında başa alınan sert darbeler kafanın savrulmasına neden olarak boyun travması yaratabilir.

Stres

Boyun ağrısı nasıl geçer sorusuna verilecek en ilginç cevaplardan biri, stresi azaltmaktır. Boyun kasları, yer çekimine karşı çalışan kaslar arasındadır. Vücut faaliyet halinde değilken kaslar gevşer ve dinlenir; ancak sırt ve boyun kasları, dik durmak için sürekli olarak aktif tutulur.

boyun ağrısı nasıl geçer, boyun ağrısı çeken çalışanlar

Vücut strese maruz kaldığında kaslar daha fazla kasılır. Boyun kasları, neredeyse 24 saat boyunca aktif şekilde kullanılır ve ekstra olarak binecek her yük kasın yıpranmasına neden olur.

Stresin neden olduğu bir diğer sorun da baş ağrısıdır. Strese bağlı baş ağrıları, boyundan başlar ve yukarı doğru hareketlenerek göz çukurlarına kadar ulaşabilir.

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun ağrısı yaşayan herkesin aklına gelen ilk soru, boyun ağrısı nasıl geçerdir. Özellikle kronik şekilde boyun ağrısı ile başa çıkmaya çalışan kişilerin hayatlarında bazı ciddi değişimler yapması gerekir. Kısa süreli ve tek seferlik ağrılar ani hareketlerden kaynaklanır. Ancak kısa aralıklarla hissedilen ağrı, daha ciddi sorunların belirtisi olabileceği gibi yanlış yaşam tercihlerinin sonucu olarak görülebilir.

  • Boyun ağrısına karşı alınabilecek ilk önlem, esnemedir. Boyun kaslarınız ne denli esnek olursa, ağrı yaşama ihtimaliniz de o derece azalır. Esnemeyi sağlamak için omuz ve baş egzersizlerinden ya da boyun bölgesine odaklanan ısınma hareketlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Ağrıya sebep olan etkenlerden biri de dengesiz şekilde ağırlık kaldırmaktır. Ağır bir çanta ya da eşya taşımanız gerektiğinde, ağırlığın iki kolunuza dengeli şekilde yayılmasını sağlayacak bir pozisyon bulmaya çalışın. Vücudunuzun bir tarafına fazla ağırlık yüklemeniz, bedenin aynı tarafa doğru eğilmesine neden olur. Ancak insan doğası gereği başımızı dik ve ortalanmış şekilde tutmak isteriz, bu da boynunuzun fazla gerilmesine neden olur.
  • Boyun ağrısı nasıl geçer sorusuna verilebilecek onlarca farklı cevap bulunuyor. Ancak bunlardan en önemlisi; koltuk, sandalye, yatak ve yastık gibi doğrudan boyuna etki eden eşyaların ergonomik olarak doğru seçilmesidir. Aşırı yüksek yastık kullanımı, boynun eğik bir konumda kalmasına neden olur ve bu durumun sonucunda ağrı ortaya çıkar. Benzer şekilde aşırı yumuşak yataklar, bedenin daha derine gömülmesine neden olarak boyun dengesini bozar.
  • Toplu taşıma araçlarında, servislerde ya da şehirlerarası otobüslerde en sık yapılan hatalardan biri de boynu desteklemeden uykuya dalmaktır. Uyku sırasında gevşeyen kaslar nedeniyle başınızı dik tutamazsınız ve kafanız öne ya da arkaya doğru düşer. Bu konumda birkaç dakikadan uzun süre kalmak, kasların zorla esnemesine ve ağrıya neden olur.
  • Gün içerisinde uzun süre oturmanız gerekiyorsa, sırtınızı ve boynunuzu dik tutmaya çalışmanız oldukça önemlidir. En sık yapılan hatalardan biri, çalışma esnasında omurganın ve boynun öne doğru eğilmesidir. Uzun süre bu konumda kalmanın kaçınılmaz sonucu boyun ağrısıdır.
  • Otururken sırtınızı ve boynunuzu dik tutmak için bel yastıklarından yararlanabilirsiniz. Arkanıza yaslanarak oturmanıza ve omurganızı dikleştirmeye yardımcı olan bu ürünler, ağrıların azaltılmasında da kullanılabilir. Boyun için boyun desteklerinden ya da yastıklardan da yararlanabilirsiniz.
  • Boyun ağrısı nasıl geçer diye düşünüyorsanız, oturma pozisyonunuzu sıkça değiştirmeyi denemelisiniz. Çalışma sırasında aynı pozisyonda 30 dakikadan fazla oturmak, boyun ağrısı yaşama riskinizi ciddi şekilde arttırır. Telefonunuzun alarmından ya da bilgisayar anımsatıcılarından yararlanmayı deneyebilirsiniz. 30 dakikada bir olacak şekilde ayağa kalkmak ve birkaç adım atmak, ağrılarınızı ciddi şekilde azaltır.
  • Boyun ağrısı nasıl geçer sorusunun en ilginç cevaplarından birinin stresi azaltmak olduğunu belirtmiştik. Hayatınızdaki stres faktörlerinden uzaklaşmak ve rahatlatıcı aktivitelere yönelmek, ağrılarınızı azaltma konusunda mucizeler yaratabilir.
  • Stresten uzaklaşmanın en iyi yöntemlerinden biri de doğaya kaçmaktır. Deniz kenarında kısa bir yürüyüş ya da ormanlık bir alanda birkaç saat kitap okumak, vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olur. Doğa ile iç içe geçirebilecek zaman bulamayanlar için ise örgü örmek ya da resim yapmak gibi hobileri tavsiye edebiliriz.
  • Rutin hareketler yapmanızı gerektiren her türlü hobi, stres seviyenizi kontrol altına almanıza yardımcı olur. Hareketlerin rutin olması, düşünmenizin gerekmemesi açısından önemlidir. Yoga ve pilates gibi spor disiplinlerini de evinizde uygulamayı deneyebilirsiniz.
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
ideal ofis düzeni

İdeal Ofis Düzeni Nasıl Olmalı?

İdeal ofisin nasıl dekore edilmesi gerektiği yıllardır hem tasarımcıların, hem de bilim insanlarının cevaplamaya çalıştığı sorulardan biri. Yapılan araştırmalar açık ofis alanlarının verimliliği düşürebildiğini, ancak çözüm olarak kullanılan kübik çalışma…
View Post